5G

21/05/2021

Edge Computing, el complement perfecte i necessari

La integració dels serveis digitals de nova generació necessitarà d’infraestructures d’avantguarda Edge Computing.

Cada dia és més habitual el consum de serveis en núvol i la Internet de les Coses (IoT) ha arribant per a quedar-se. Parlem d’escenaris típicament basats en tecnologia Cloud Computing, on la majoria de les dades no es processen en el dispositiu, sinó que són enviades per la xarxa per a ser processades en un node llunyà en això que hem vingut a anomenar Cloud o núvol.

L’arribada del 5G planteja canviar el paradigma, perquè disposar de menors temps de resposta en aquests serveis resulta crucial per al seu futur desenvolupament.

La tecnologia Edge Computing se centra en optimitzar uns determinats processos de computació en el núvol. Planteja que les dades que es produeixen en els dispositius mòbils, cotxes o ordinadors siguen processades en xicotets centres logístics prop d’on aquestes dades es generen, permetent que la interacció i resposta de les dades siga instantània, una cosa imprescindible també per a poder portar a la pràctica la Internet de les Coses.

El seu ús permet major velocitat en l’intercanvi d’informació en tractar aquestes dades des d’en un punt pròxim on s’han generat.

D’aquesta manera es permetrà que la interacció i resposta d’aquestes dades siga instantània, una cosa imprescindible en la majoria dels dispositius 5G.

En conseqüència, es genera la necessitat d’implementar aproximadament uns 1.000 nodes de Edge Computing, xicotets centres de dades prop de les xarxes d’accés ràdio, en el termini aproximat d’una dècada.

Aquest tipus de nodes, que s’implementaran amb la tecnologia més innovadora, reduiran la latència o retard en les transmissions de dades. La seua funció serà fonamental a mesura que es vaja instaurant el 5G en les nostres comunicacions més habituals.

Tal com indiquen en https://www.atlantico.net/articulo/sociedad/edge-computing-desafio-5g-tratar-datos/20210504012505836352.html “La clau d’aquest salt digital passa per crear-hi un ecosistema que integre de manera quasi indissoluble aquests punts de ‘edge computing’, les xarxes 5G i la instal·lació de fibra òptica”.