5G

14/05/2021

El Govern presenta el Full de ruta per a incentivar el desplegament de xarxes 5G

La vicepresidenta segona del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, s’ha reunit amb els signants del Pacte per la Connectivitat, que es va tancar al març de 2020, per a presentar un Full de ruta amb mesures per a incentivar el desplegament de xarxes i serveis 5G.

Aquesta iniciativa, emmarcada en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, es recolza en l’Estratègia d’impuls de la tecnologia 5G que es va presentar al desembre de 2020 amb una inversió pública prevista de 2.000 milions d’euros fins a 2025.

OPTIMITZACIÓ DE LES BANDES

El Full de ruta inclou l’optimització de les bandes de freqüències d’espectre assignades mitjançant la reordenació de la banda de 3,5GHz (3.400-3.800 MHz), i preveu modificar el CNAF per a incorporar les condicions tècniques harmonitzades, vàlides per a 5G, de cadascuna de les bandes de freqüència harmonitzades a Europa per a serveis de comunicacions electròniques.

CANVIS EN LA LICITACIÓ DE LA FREQÜÈNCIA DE 700MHZ

El Full de ruta suprimeix les obligacions majoristes que s’havien considerat inicialment en determinats blocs de freqüències i precisa el contingut de l’obligació i ajusta els terminis per al seu compliment de les obligacions de cobertura imposades a cadascun dels blocs.

Així mateix, considera l’ampliació de la durada de les concessions a un mínim de 20 anys i un màxim de 40 anys.

AGILITZAR EL DESPLEGAMENT

També s’inclouen mesures per a agilitzar el desplegament d’infraestructures, com un procediment fast-track per als permisos necessaris per a desplegar xarxes de telecomunicacions mitjançant l’ocupació del domini públic i la implementació de la caixa d’eines de connectivitat que va publicar la Comissió Europea al març de 2021.

De la mateixa manera, es fomentarà l’elaboració de directrius d’àmbit comunitari que faciliten la compartició d’infraestructures i espectre i s’elaborarà una Guia de Bones Pràctiques de desplegament per a l’Administració Local, emmarcada en les directrius de la caixa d’eines esmentada.

CANVIS EN LA FISCALITAT

Dintre les modificacions destaca la revisió de l’aportació que realitzen els operadors de telecomunicacions a RTVE, i la intenció de reduir temporalment la taxa per reserva de domini públic radioelèctric en les freqüències harmonitzades per la Unió Europea per a ser utilitzades en els serveis 5G.

 

La patronal de les telecomunicacions espanyola ha reaccionat positivament a aquestes mesures que ajudaran a desplegaments més ràpids.