Impulsant connexions

21/09/2022

Istec assisteix a la International Broadcasting Convention (IBC) 2022

Del 9 al 12 de setembre s’ha celebrat la International Broadcasting Convention -IBC2022, en el Centre de Convencions RAI d’Àmsterdam, i Istec va assistir per a conéixer de primera mà les tendències i novetats del sector audiovisual, per ser un dels serveis oferits per l’entitat des de l’àrea de telecomunicacions.

IBC2022 és la trobada de major prestigi internacional i en cada edició es presenten els últims desenvolupaments i investigacions en el sector audiovisual des de la creació de continguts fins a la gestió i difusió d’aquests. En la present edició s’han donat cita més de 1250 entitats procedents de 170 països

La presència d’Istec en IBC2022 permet portar a la CV les últimes tendències i avanços en el sector, repercutint en un millor servei als ciutadans des de l’àrea de telecomunicacions, optimitzant els recursos i estant a l’avantguarda en el sector audiovisual.

IBC2022 ha sigut el marc de presentació de les noves tendències que estan enfocades a la creació d’un mercat global de continguts digitals, des d’Istec volem destacar les següents àrees, per ser les que estan relacionades directament amb la nostra activitat:

  • Nous productes broadcast: tant en l’àmbit de la televisió com en el de la radiodifusió (DAB, FM i AM). Destacant els avanços tecnològics que aporten noves funcionalitats, millores de l’eficiència elèctrica i reducció d’espai dels equips. Respecte a la transmissió, existeix una clara migració de la transmissió basada en FPGA a la implementada sobre radi definida per programari (SDR). Totes aquestes novetats permetran la implementació de sistemes multipropòsit en un mateix xassís.
  • Noves línies d’innovació: es va presentar el nou estàndard de compressió de vídeo, MPEG-5 LCEVC, que permet augmentar la velocitat de compressió i millora l’eficiència computacional del procés de codificació. Referent a l’evolució de l’estàndard de difusió de la TDT, es va abordar el paper de la tecnologia 5G-NR. En l’àrea d’innovació també es va donar rellevància al paper de blockchain com a tecnologia que potenciarà el mercat de l’intercanvi de contingut multimèdia.
  • Nous enfocaments de la indústria audiovisual: les principals organitzacions dins de l’àmbit broadcast van presentar iniciatives pioneres mitjançant les quals pretenen canviar la cultura de la indústria audiovisual i ampliar els límits de la creativitat i la tecnologia. Es van explorar temes com la sostenibilitat, la conscienciació sobre la salut mental, la igualtat, i es presentar-vos les últimes línies mestres sobre creativitat i tecnologia. Especial rellevància van tindre les conferències impartides per organismes DVB, EBU i IEEE, sobre el futur de la televisió i de les noves oportunitats i absències amb DAB+.

Les conclusions de la IBC2022 es poden resumir en tres conceptes:

  • El paper cada vegada més present de la tecnologia IP en la indústria audiovisual, enfront de la tradicional basada en senyals en format SDI, sent cada vegada més important la producció remota i els serveis cloud.
  • La irrupció de les tecnologies mòbils en el procés de difusió dels senyals audiovisuals.
  • Els models de monetització de continguts que aporta un nou paradigma en el sector audiovisual.