Digitalització

18/10/2023

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per vídeo identificació

La societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (Istec), operadora pública de telecomunicacions i prestador qualificat de serveis de confiança electrònica de la Generalitat, ha emés en els primers nou mesos de funcionament del servei de vídeo identificació més de 5.000 certificats electrònics.

Istec va posar en funcionament el mes de gener passat de 2023 este nou mètode d’identificació remota per vídeo per a l’expedició de certificats electrònics qualificats, tant de ciutadà com de representant d’entitat

Amb este servei nou, Istec es va convertir en la primera entitat pública a prestar este servei que ofereix una solució per a sol·licitar en línia un certificat digital des de qualsevol ubicació, amb les mateixes garanties legals que el procediment presencial, sense cita prèvia ni desplaçaments.

En concret, esta nova tecnologia permet a qualsevol ciutadà sol·licitar el seu certificat digital amb una validesa de tres anys fent ús d’un ordinador personal o d’un dispositiu mòbil i d’un document d’identificació oficial, que dispose de la informació necessària i suficient per a garantir la identificació juntament amb les dades biomètriques obtingudes en el procés d’identificació. En el cas de ciutadans estrangers, amb un TIE (Targeta d’Identitat d’Estranger) o targeta de residència en vigor amb foto és suficient.

El director gerent de Istec, Juan Alegre, ha destacat que el nou servei d’expedició de certificats de signatura electrònica per vídeo identificació “ha demostrat la seua fiabilitat, perquè el servei no ha presentat incidències ni problemes de ciberseguretat, la qual cosa demostra que l’algorisme d’intel·ligència artificial utilitzat és segur i eficaç, per la qual cosa s’està en procés d’ampliar el servei i habilitar eixa opció per a la resta de certificats que emetem, no sols els de ciutadans o representants d’entitat”

“Este servei –ha afegit Juan Alegre– ha sigut també molt útil per a ciutadans residents a l’estranger, acostant-los els serveis d’emissió de certificats amb la mateixa garantia i seguretat que oferim des dels més de 700 Punts de Registre distribuïts per tota la Comunitat Valenciana. La transformació digital al servei de la ciutadania i de la societat és un dels valors que des de Istec proposem”.

Funcionament

La vídeo identificació o identificació biomètrica facial per vídeo és un procés que captura la biometria facial de la persona i compara el vídeo amb el patró biomètric de la foto del document d’identificació.

Este sistema de comparació biomètrica és un dels més segurs per a evitar la suplantació d’identitat o la manipulació del document d’identitat i respon a les exigències marcades en el reglament europeu eIDAS que regula a la Unió Europea la identificació i signatura digital.

 

Font: https://comunica.gva.es/es/detalle?id=375519831&site=373422916