Impulsant connexions

25/11/2023

La Generalitat impulsa un projecte pilot de difusió de 5G Broadcast a la Comunitat Valenciana

La societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (ISTEC), operadora pública de telecomunicacions de la Generalitat, juntament amb l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el fabricant d’equips electrònics Rohde & Schwarz posaran en marxa un projecte pilot innovador de difusió de 5G Broadcast a la Comunitat Valenciana.

El 5G Broadcast és una tecnologia mitjançant la qual un usuari pot rebre el contingut de televisió digital terrestre (TDT) en el seu dispositiu, siga fix o mòbil, usant connectivitat 5G sense la necessitat de consumir dades, perquè el contingut s’envia directament al dispositiu.

Durant este últim any s’han desenvolupat diversos projectes pilot a tot el món sobre 5G Broadcast, però, a diferència del promogut per la Generalitat, eren proves de molt curta duració en què solament es demostrava la viabilitat de la tecnologia.

En canvi, el projecte pilot que lidera la Generalitat junt amb la UPV és més ambiciós i pretén ser una prova de concepte durant un període de sis mesos en què els enginyers d’ISTEC i de l’iTEAM puguen realitzar diverses mesures de qualitat, cobertura, transferència, penetració en edificis, mobilitat, etc., per a analitzar en profunditat i, amb resultats en un període de temps suficient, la viabilitat en un escenari real de la tecnologia 5G Broadcast per al futur de la difusió de continguts.

El director gerent d’ISTEC, Juan Alegre, ha subratllat que la Generalitat “es troba en constant desenvolupament per a estar a l’avantguarda tecnològica i poder oferir serveis innovadors i de qualitat a la ciutadania, així com mostrar que la Comunitat Valenciana és un territori atractiu perquè les empreses tecnològiques puguen desenvolupar els seus projectes tecnològics i innovadors”.

Per a poder dur a terme este pla experimental, ISTEC utilitzarà els centres de telecomunicació i els equips de radiodifusió d’última generació de la Generalitat, mentre que l’empresa Rohde & Schwarz aportarà l’equipament electrònic necessari per a convergir la tecnologia ‘broadcast’ actual i la tecnologia 5G i l’iTEAM. Mitjançant el grup de comunicacions mòbils, participarà desenvolupant un receptor únic amb el qual poder avaluar la qualitat de les emissions.

“Amb este projecte pilot, una vegada més, la Generalitat, a través de la seua empresa pública de telecomunicacions ISTEC, posa la Comunitat Valenciana com un referent en l’impuls, la investigació i la divulgació de les noves tecnologies”, ha assenyalat Juan Alegre.

Avantatges

Les principals millores que implementa la tecnologia 5G Broadcast respecte a la TDT convencional residixen en el fet que els equips receptors poden ser dispositius fixos i/o mòbils, amb la possibilitat que es puguen moure a velocitats superiors als 200 Km/h, per la qual cosa permetrà als vehicles amb pantalla rebre directament la televisió.

Així mateix, els dispositius mòbils no tenen la necessitat d’acreditar-se amb targeta SIM i no es genera consum de dades, al mateix temps que esta tecnologia permet una millora de la qualitat i l’estabilitat del senyal i un ús eficient de la bateria dels dispositius mòbils.

Igualment, propicia un ús eficient de l’espectre radioelèctric, ja que el senyal solament es transmet una sola vegada per a tots els receptors, independentment dels espectadors que hi haja.

Finalment, es tracta d’una tecnologia que es pot usar com a instrument de comunicació dels cossos de seguretat i les administracions per a enviar alertes a la població en cas que hi haja una emergència, d’enviament de comunicacions als ciutadans en situacions de crisi o en una eventual fallada de les xarxes de telefonia mòbil tradicionals.

Font: https://comunica.gva.es/va/detalle?id=376811134&site=373422916