Impulsant connexions

16/01/2024

L’era de la televisió digital en definició estàndard (SD) arriba a la seua fi.

Donada la imminència de l’apagada de les emissions de televisió digital terrestre (TDT) en qualitat estàndard (SD), la qual cosa es produirà durant el mes de febrer, i anticipant-nos a les qüestions que per part de la ciutadania es puguen plantejar, des de la Generalitat Valenciana/Istec es desitja facilitar una breu nota informativa amb les qüestions més rellevants sobre este assumpte.

El Reial decret 391/2019, de 21 de juny, pel qual s’aprova el Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital Terrestre i es regulen determinats aspectes per a l’alliberament del segon dividend digital, en el seu article 7.1 establix que: “Tots els canals de televisió, qualsevol que siga el seu àmbit de cobertura, hauran d’evolucionar les seues emissions a alta definició (HD) abans del 14 de febrer de 2024”.

Això implica que:

• Els canals de televisió digital terrestre que ara emeten només en format SD han d’evolucionar i emetre en HD.
• Els canals que ara s’emeten en simulcast en SD i HD, han de cessar l’emissió en SD i només emetran en HD.

En el cas de la Comunitat Valenciana, els canals de televisió digital terrestre d’àmbit nacional en format SD cessaran la seua emissió el dia 14 de febrer i el d’àmbit autonòmic (À Punt), el 12 de febrer. En conseqüència, es plantegen les següents qüestions per a continuar veient la televisió en les llars dels usuaris:

  • Caldrà disposar d’un televisor amb sintonitzador/descodificador de senyals amb resolució HD, una cosa habitual en models de 15 o menys anys, ja que els receptors que solament siguen compatibles amb senyals en SD deixaran de rebre les emissions de la TDT.
  • En el cas de disposar d’una televisió més antiga sense un sintonitzador integrat en el seu interior, serà necessari adquirir un extern que estiga preparat per a senyals en format HD, la qual cosa evitarà haver de canviar el televisor per un nou.
  • En el supòsit de rebre el senyal de TDT a través de satèl·lit (TDTSat), s’haurà de contactar amb una empresa autoritzada de cara a gestionar l’adquisició d’un nou equipament compatible amb els senyals en format d’alta definició (TDTSat HD).
  • És recomanable realitzar una cerca manual i/o reordenació de canals perquè el televisor sàpia on es col·loca cadascun i elimine de la llista els canals SD que hauran deixat d’emetre’s.

Finalment, front qualsevol dubte o aclariment addicional, el propi Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública assenyala que el ciutadà pot contactar amb l’Oficina d’Atenció a l’Usuari de la Televisió Digital en el 901 20 10 04, així com a través dels formularis d’atenció o la web televisiondigital.gob.es