Digitalització

30/07/2021

Accedir a tràmits administratius amb un selfie

MÉS ENLLÀ DEL CERTIFICAT DIGITAL

Fins hui, les gestions administratives en línia més conegudes es tramitaven mitjançant certificat digital, cl@ve i altres sistemes de claus concertades. No obstant això, la tecnologia ha evolucionat, i amb ella s’ha ampliat el ventall de possibilitats per a completar unes certes gestions en línia. Igual que en temps de confinament es podia obtindre un certificat digital d’ACCV Istec mitjançant una identificació per vídeo conferència (servei que tornarem a prestar gràcies a la Llei 6/2020), l’INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) ara permet accedir a alguns dels seus tràmits identificant-nos amb un selfie.

Caldrà tindre en compte que no totes les seues gestions tindran aquesta facilitat per a entrar. S’haurà de consultar abans el llistat d’aquelles que aproven aquest mètode d’identificació: https://tramites.seg-social.es/

Una vegada verifiquem que aquell tràmit al qual volem accedir sí que accepta la foto de la nostra cara com un mecanisme vàlid, el següent serà conéixer el seu funcionament.

Algunes gestions requeriran que omplim un formulari en línia o en PDF. Uns altres demanaran traure’ns una foto en el mateix moment de registre, o tindre-la preparada amb anterioritat. A més serà necessari que tinguem un compte de correu electrònic accessible, perquè puguem rebre qualsevol notificació referent a la resolució del tràmit.

Centrant-nos en la part de la fotografia, es demanarà que ens la prenguem al costat del nostre document acreditatiu, com el pot ser el DNI. Això es farà per a comprovar la validesa legal del document i les similituds físiques del nostre rostre.

També se’ns demanarà traure-li diferents fotos al document d’identitat, a part del selfie previ.

Tots aquests passos se’ns aniran indicant conforme anem avançant en l’assistent del tràmit, i finalment tota la informació se li remetrà a l’INSS perquè puga resoldre la nostra sol·licitud.

Font: https://www.xataka.com/basics/como-identificarte-selfie-seguridad-social-certificado-digital-sistema-clave