Impulsant connexions

18/06/2022

Televisió en ultra alta definició (UHDTV) a través de la xarxa de televisió terrestre de la Generalitat Valenciana

Arcadi España: "Amb aquesta prova pilot es demostra que la Generalitat disposa d'infraestructura de xarxa per a poder transportar i difondre serveis de noves tecnologies"

Istec, dependent de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, ha llançat en format de proves pilot les primeres difusions audiovisuals amb format avançat de televisió 4K o ultra-Alta Definició a través de la xarxa de televisió terrestre de la Generalitat.

El projecte consisteix en la difusió experimental de senyals audiovisuals en format d’ultra alta definició (UHDTV) i compta amb l’autorització del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a l’empara del Reial decret 391/2019 que recull les emissions tècniques per al va imposar i difusió per tot el territori dels estàndards avançats de televisió digital terrestre.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha subratllat que amb aquesta prova pilot “es demostra que la Generalitat disposa d’infraestructura de xarxa per a poder transportar i difondre serveis de noves tecnologies, alhora que mostra el poder d’adaptació que té per a incloure serveis experimentals en les seues xarxes de telecomunicacions”.

Així mateix, el responsable d’Hisenda ha assenyalat que l’objectiu de la Generalitat “és estar sempre en l’avantguarda tecnològica per a millorar i acostar els serveis a la ciutadania. Per a això compta amb Istec, com a empresa instrumental tecnològica, per a fer front als reptes actuals i futurs”.

En concret, des d’Istec es realitzaran tres emissions pilot en cada capital de província. El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ja ha autoritzat la primera de les emissions UHDTV des del centre emissor de Calicanto, que cobrirà l’àrea metropolitana de la ciutat de València en el Canal 41. A més, s’ha sol·licitat al Ministeri la realització de dues proves pilot en les àrees metropolitanes de les ciutats d’Alacant i Castelló de la Plana.

Cal recordar que en l’actualitat les televisions emeten en Alta Definició (HD) i en Definició Estàndard (SD). A partir de 2023 totes les televisions estan obligades per llei a emetre en HD, i el següent format o tecnologia existent és UHD.

Per aquest motiu, les proves estan dirigides a testar la xarxa de telecomunicacions de la Generalitat per al transport i difusió d’aquest nou format.

El contingut de les emissions d’UHD de la Generalitat Valenciana, estan sent comprimides en HEVC pel codificador en temps real Sivac-one desenvolupat per Sapec. Sivac-one realitza aquesta funció amb latències molt baixes (inferiors als 120ms) i un consum inferior a 25W per mòdul codificador o descodificador. Per a la generació del contingut s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Quadrovisión que ha emprat un dron tipus quadrocóptero que permet gravar imatges aèria en 4K.

Què és la UHDTV-4K?

Es tracta de senyals audiovisuals amb una resolució de 3840×2160 píxels i amb alt rang dinàmic (HDR).
Aquesta resolució, que quadruplica la que posseeix l’estàndard de televisió basat en el format d’alta definició actual, s’intenta reproduir el mateix marge dinàmic que és capaç de percebre la retina humana, per la qual cosa s’aconsegueix una imatge excepcional i molt realista.

Com s’aconsegueix la difusió de senyals UHDTV?

L’elevat bit rate dels senyals en format UHDTV-1 fa que calga emprar l’estàndard de transmissió DVB-T2 en lloc del DVB-T emprat per la TDT actual.
L’estàndard DVB-T2 aprofita de forma més eficient l’espectre radioelèctric i permet difondre senyals amb bit rates elevats.

Què necessitem per a veure una emissió UHDTV?

En l’extrem receptor és necessari disposar de:

  • Un televisor que siga capaç de reproduir senyals amb una resolució de 3840×2160
  • Un descodificador DVB-T2 incorporat en el mateix dispositiu o en un extern, (tots els televisors UHDTV venuts des de 2016 l’incorporen).
  • Si no es rep el canal, s’haurà de resintonitzar el televisor de cada usuari.