Impulsant connexions

21/11/2022

La Generalitat impulsa l’emissió en qualitat 4K del senyal d’RTVE del Mundial de Futbol a la Comunitat Valenciana

Les televisions emeten actualment en Alta Definició (HD) i en Definició Estàndard (SD), sent 2024 l’any límit per llei perquè totes elles emeten en HD. Es tracta d’un avanç en la qualitat de la imatge el següent salt de la qual serà la tecnologia Ultra Alta Definició (UHD). Un format que, fins hui, només era possible visionar-lo en plataformes de streaming de pagament.

L’emissió en qualitat UHD consisteix en senyals audiovisuals amb una molt alta qualitat que quadruplica la resolució (4K) que posseeix el format HD i intenta reproduir el mateix marge dinàmic que és capaç de percebre la retina humana, per la qual cosa s’aconsegueix una imatge excepcional i molt realista.

Emissió d’UHD-4K a la Comunitat

Istec, operadora pública de telecomunicacions de la Generalitat i a l’avantguarda tecnològica, porta des del juny passat de 2022 realitzant proves d’emissió en UHD-4K a través de la xarxa de televisió terrestre de la Generalitat. Circumstància que li ha permés arribar a un acord de col·laboració amb RTVE, per a difondre en la Comunitat Valenciana l’emissió en qualitat UHD-4K del senyal d’RTVE del Mundial de Futbol de Catar, que comença aquest diumenge 20 de novembre.

En l’actualitat, Istec té concedides per part de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals les tres llicències d’emissió d’UHD-4K disponibles a la Comunitat Valenciana. Els canals d’emissió són el canal 39 a Castelló, el canal 41 a València i el canal 34 a Alacant.

Un mundial mai vist

D’aquesta manera, les persones que tinguen un televisor amb sintonitzador DVB-T2, una resolució de 4K i disposen d’HDR, podran sintonitzar aquests canals i gaudir de la màxima qualitat dels partits del Mundial de futbol que emeta RTVE.

RTVE emetrà en aquest format, del 20 de novembre al 18 de desembre, tots els partits que jugue Espanya al llarg del torneig. A més, de 10 partits en fase de grups, incloent-hi el partit inaugural; 4 de huitens; 2 partits de quarts; les 2 semifinals i la final. També oferirà el partit pel tercer lloc, en el cas que el jugue Espanya.

Aquest acord ha demostrat que la Generalitat, mitjançant Istec, impulsa el progrés tecnològic per a millorar i acostar els serveis a la ciutadania, perquè es tracta de la primera emissió a nivell mundial de TDT en UHD-4K d’un esdeveniment d’aquestes característiques.